Onderzoek naar braken tijdens de zwangerschap

Doordat de oorzaak van Hyperemesis gravidarum (HG) – een aandoening waarbij zwangere vrouwen last hebben van een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid – niet duidelijk is en er geen diagnostische tests voorhanden zijn, hebben artsen moeite om te herkennen welke patiënten welke zorg nodig hebben. Dit resulteert in onderbehandeling, aldus Iris Grooten, onderzoeker in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

De langetermijngevolgen voor de gezondheid van het kind zijn nauwelijks onderzocht. Daarnaast is onderzoek naar de werkzaamheid van behandelopties beperkt en matig van kwaliteit. Ook bestaat er geen overeenstemming onder artsen en onderzoekers over de criteria die nodig zijn voor een diagnose, of over de uitkomsten die in alle studies gemeten moeten worden. Grooten geeft in haar proefschrift een overzicht van deze barrières en uitdagingen.

Veel deskundigen denken dat er een verband bestaat tussen HG en ketonurie, een situatie waarbij ketonen vrijkomen in de urine bij vetverbranding ten gevolge van onvoldoende energie-inname. Volgens Grooten klopt dat niet. Zij vond wel een oorzakelijke relatie tussen HG en H pylori, een bacterie die maagslijmvliesontsteking veroorzaakt, maar het verband was onvoldoende onderscheidend om een diagnose op te kunnen stellen. Verder stelt Grooten dat er onvoldoende bewijs is voor het voorschrijven van corticosteroïden (ontstekingsremmers) of vroege sondevoeding als standaardbehandeling van HG. Gewichtsverlies vroeg in de zwangerschap, iets dat vaak voorkomt bij HG, verhoogt mogelijk het risico op hoge bloeddruk bij het kind op latere leeftijd. Tot slot wijst Grooten op de grote variatie in HG definities en onderzoeksuitkomsten in wetenschappelijk onderzoek. Dit beperkt de waarde van onderzoek voor de klinische praktijk.

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen