Onderzoek naar het LIP

Onlangs gingen vijf grote onderzoeken naar kraamzorg van start. Een van deze onderzoeken richt zich op wetenschappelijke onderbouwing van het Landelijk Indicatieprotocol (LIP) en ‘kraamzorg op maat’. Het doel is om tot een nieuw landelijk indicatieprotocol te komen, dat ‘evidence-based’ is en rekening houdt met de persoonlijke omstandigheden en mogelijkheden van de kraamvrouw en haar gezin. ‘Het is belangrijk dat we vanuit de kraamzorg kunnen onderbouwen dat onze zorg effectief en doelmatig is’, legt Ginel van Weering uit, bestuurder van Naviva. Naast Naviva werken ZinKraamzorg, Careyn en Kraamzorg de Waarden mee aan dit onderzoek. Binnen deze organisaties zullen gegevens worden verzameld over: het aantal uren kraamzorg, de uitkomsten van de zorg, cliëntervaringen, kenmerken van de bevalling, de kraamvrouw en haar gezin, en over complicaties tijdens het kraambed.

Van Weering: ‘Het huidige LIP heeft als uitgangspunt dat alle kraamvrouwen en baby’s dezelfde basiszorg nodig hebben en soms wat extra, afhankelijk van de situatie. In de praktijk hebben we echter met heel verschillende doelgroepen te maken. Het maakt bijvoorbeeld een verschil of het een eerste of derde kind is, en of er sprake is van vroeggeboorte of complicaties. Sommige gezinnen zijn met minder zorguren mogelijk ook prima af. Terwijl andere juist misschien meer standaardzorg kunnen gebruiken. Door dit onderzoek kunnen we straks beter afstemmen op de zorgbehoefte van kraamgezinnen in Nederland. (bron: kckz.nl)

 

(illustratie: Shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Reactie op “Onderzoek naar het LIP


  1. Prematuur schreef:

    Het zou mooi zijn als de mensen die dit hebben bedacht, sparren met de kraamverzorgende die voor hun organisatie hieraan mee moeten werken. Vele vragen zijn nu zo opgesteld de de verloskundige er positiever uit komt dan de kraamverzorgende omdat je niet de goede antwoorden kan invullen vanwege een meerkeuze systeem.
    Jammer. Graag zou ik met de onderzoeksgroep in contact willen komen om dit te laten zien.

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen