Twee derde van de vaders in de wereld krijgt geen vaderschapsverlof

Bijna twee derde van alle kinderen jonger dan een jaar oud (bijna negentig miljoen in totaal) leeft in een land waar vaders bij wet geen recht hebben op ook maar een dag betaald vaderschapsverlof. Dat blijk uit onderzoek van UNICEF.

In meer dan negentig landen bestaat geen nationaal beleid dat ervoor zorgt dat vaders betaald vrij krijgen om tijd te besteden met hun nieuwgeboren kind. Voorbeelden zijn India en Nigeria, landen waar veel baby’s worden geboren. Ter vergelijking, andere landen waar veel baby’s worden geboren, zoals Brazilië en Congo, hebben wel een nationaal beleid voor betaald vaderschapsverlof, ook al zijn die periodes van verlof vaak maar kort.

Positieve interactie

Onderzoek laat zien dat wanneer vaders vanaf het allereerste begin een band opbouwen met hun baby, de kans groot is dat zij een actievere rol zullen spelen bij de ontwikkeling van hun kind. Bovendien zorgt positieve interactie tussen kinderen en vaders op de lange termijn voor betere geestelijke gezondheid, meer zelfverzekerdheid en grotere levenstevredenheid van het kind.

Familievriendelijk beleid

‘De interactie met moeders en vaders vanaf het begin van het kinderleven draagt bij aan de algemene levensontwikkeling van een kind’, zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore. ‘Kinderen zijn gezonder en gelukkiger. Ook wordt het leervermogen van een kind vergroot. Het is voor iedereen van belang als vaders hun rol kunnen vervullen.’ Over de hele wereld groeit de steun voor familievriendelijk beleid. Zo wordt er binnenkort in het Indiaas parlement gekeken naar een wetvoorstel voor vaderschapsverlof. Daarmee zouden vaders tot drie maanden betaald verlof kunnen krijgen.’

Geen beleid

Toch is er nog veel werk te verzetten. Acht landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben geen beleid dat vaders of moeders recht geeft op betaald verlof. UNICEF roept overheden op om familievriendelijk beleid in te voeren, waaronder betaald vaderschapsverlof. Zelf heeft UNICEF begin dit jaar het ouderschapsverlof uitgebreid. Vaders die binnen de organisatie werken krijgen tot zestien weken betaald verlof.

 

(foto: shutterstock)

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen