Werkdruk

Het is zondagmorgen vroeg en ik kan niet meer slapen. Buiten schijnt de zon volop en is het zeer vredig. De vogels worden wakker en ik hoor het water zachtjes kabbelen. Ik woon pal aan de IJssel en dat is wondermooi. Ik weet dat veel collega’s straks op pad gaan om voor al die gezinnen te zorgen. Het is druk zoals altijd in de zomermaanden. Er wordt gedubbeld en soms zelfs gedriedubbeld. Helaas kan ik zelf de kraamzorg in gezinnen vergeten. Fysiek gaat het niet meer, mijn rug heeft het opgegeven. Gelukkig heb ik mijn begeleidingen en trainingen nog en mag ik weer workshops geven op de Dag van de Kraamzorg. Maar die andere kant blijft trekken, misschien kan ik een keer een inval doen een dagje.

Ik denk aan al die vrouwen die hun schouders eronder zetten. De Kraamzorg staat onder druk, alle bureaus schreeuwen om personeel. Waar is het misgegaan? Jaren geleden hadden we dit ook aan de hand. Toen werd de verkorte opleiding in het leven geroepen die zorgde voor een toestroom van kraamverzorgenden. Inmiddels vindt er een enorme vergrijzing plaats en willen jonge mensen dit vak niet meer uitoefenen. Het is tijd voor een andere invulling van uren. Ik maak ook graag een gezin af in acht dagen. Het is fijn om een hele zorg te doen, ouders voor jezelf te hebben en zo dat stevige fundament te helpen leggen onder het ouderschap. De andere kant van de medaille is dat deze werktijden en weken niet zijn vol te houden. Acht dagen zorg zou best zes dagen kunnen worden, waarna gezinnen in de weken daarna nog wat uren hebben om vragen te kunnen stellen, en steun kunnen krijgen bij de borstvoeding en bij psychische klachten. Zo zou een aandoening als postpartum depressie eerder kunnen worden herkend.

Het vereist een andere mindset bij mensen. Maar het is nodig dat er vernieuwing komt. Verloskundigen en verpleegkundigen lossen elkaar ook af en dat vindt niemand raar. Kraamzorg is een geweldig vak dat enorm belangrijk is. De minister bemoeit zich ermee en overal hoor je nu dat de eerste 1000 dagen na de geboorte cruciaal zijn in het leven van een kind. Tja, dat wisten wij met zijn allen al zo lang. Jij als kraamverzorgende bent enorm belangrijk maar je moet ook goed voor jezelf zorgen. Dus zorg dat je op tijd je rust en ontspanning neemt, goed eet en drinkt en je niet teveel laat meeslepen door alle commotie. Door harder te lopen lossen we deze problemen niet op. Rust goed uit in je vakantie.

Dit is de weblog van Djoke ten Kate, kraamverzorgende, natuur­geneeskundig therapeut/counselor en gespecialiseerd in psychosociale zorg rondom zwangerschap en geboorte

Maartje van der Zedde

Hoofdredacteur KraamSupport

Geen reacties

Jij kunt de eerste zijn, plaats een reactie!

Geef een reactieDank je wel ${name},

Je reactie is verzonden.
We zullen deze bekijken en zo snel mogelijk plaatsen.

Naam Reactie
Reactie plaatsen